آسفالت و تراشه آسفالت چیست؟ آسفالت کاری چطور و در چند مرحله انجام میشود؟ بهترین آسفالت مرغوب چه نوع آسفالتی است؟
در این مقاله با راهسازی راه کوشا تیم ما سعی دارد تمامی مباحث درمورد آسفالت، آسفالت کاری و تراشه آسفالت را خدمت شما عزیزان شرح دهد.
آسفالت چیست؟
مواد تشکیل دهنده آسفالت، ترکیبی از چند ماده مانند قیر، ماسه، شن و… است که ترکیب آنها انواع مختلفی از آسفالت را ایجاد کرده است. هر کدام از این مواد با نسبتهای مختلفی ترکیب شده و در نهایت با توجه به نوع آسفالت و کاربرد آن، تغییر پیدا میکنند.
همچنین برای تولید آسفالت میتوان از انواع قیر معدنی ، طبیعی و صنعتی استفاده کرد. همچنین برای تولید و استفاده از این ماده مهم و کاربردی به تجهیزات و ماشینآلات ویژهای نیاز است که باید توسط نیروهای حرفهای نیز زیرسازی و مراحل دیگر آن اجرا شود.
ترکیبات آسفالت
همانطور که توضیح دادیم، آسفالت مادهای مابین جامد و مایع است که از موادی مانند شن، ماسه و قیر تشکیل میشود. اندازه و نوع این مواد که در آسفالت استفاده میشوند با توجه به محل موردنظر، شرایط آبوهوایی و کاربرد آن متفاوت است.
برای مثال آسفالت مورد استفاده در پشت بام منازل، با آسفالتی که در جادههای شهری و اتوبانها استفاده میشود، کاملا متفاوت است. همچنین در بسیاری از موارد، وابسته به شرایط، از چند نوع آسفالت با ترکیبات متفاوت روی همدیگر استفاده میشود تا قیمت نهایی کار کاهش و عمر استفاده از آن افزایش پیدا کند.
انواع آسفالت چیست؟
هرچند که انواع آسفالت را میتوان بر اساس نوع مواد به کار رفته در آن تقسیمبندی کرد، اما در اصل مهمترین و اصلیترین تقسیمبندی این مواد، بر اساس کاربرد آنهاست. این ماده را میتوان در سه دسته اصلی آسفالت گرم، سرد و حفاظتی تقسیم کرد که در ادامه در مورد آنها توضیح خواهیم داد:
1. آسفالت گرم
آسفالت گرم به آسفالتی گفته میشود که مواد به در دمای بالا ترکیب شده و با همان شرایط نیز مورد استفاده قرار میگیرند. آسفالت گرم یا بتن آسفالتی گرم، بلافاصله بعد از تولید باید مصرف شود تا از چسبندگی آن کم نشود.
در تولید این ماده از قیر، شن، ماسه و مصالح سنگی (حدوداً 90٪) استفاده میشود که عموما در دمای 105 تا 163 درجه سانتیگراد به حالت خمیری و مذاب در آمده و سپس بر روی سطوح مورد نظر کشیده میشود.
این آسفالتها معمولاً برای عایق پشتبام، کف خیابان و جاده، فرودگاه و… به کار میرود. در حقیقت بتن آسفالتی که حاوی مصالح سنگی است، کاربردهای متعددی دارد در حالی که آسفالت گرم تولید شده از شن و ماسههای ریز، تنها در موارد خاص به کار بده میشود.
انواع آسفالت گرم با توجه به کاربردهایی که دارد، در دستهبندیهای زیر قرار میگیرد:
- آسفالت رویه بخشی
این دسته از انواع آسفالت گرم، مقاومت بالایی در مقابل تماس مستقیم با محیط و به طور کلی، عوامل مخرب بیرونی دارد. این لایه، از دانههای سنگی ریر و قیر ساخته میشود تا مقاومت بالاتری داشته باشد.
- آسفالت آستر
نوع آستر، در میان رویه و قشر آسفالتی زیر آن قرار گرفته و دانههای سنگی آن از دانههای سنگی قشر رویه بزرگتر است. این نوع از آسفالت، بیشتر برای مکانهایی که بار سنگینی را تحمل میکنند به کار میروند.
- آسفالت ماکادام
آسفالت ماکادام نیز از سنگهای درشت شکسته شده، ساخته میشود و درصد قیر کمتری دارد. همچنین گاهی به عنوان قشر رویه نیز از آن استفاده میشود.
- آسفالت قیری
این دسته، اولین قسمت روسازی آسفالت است که بهصورت مستقیم روی سطح مورد نظر قرار میگیرد. همچنین این ماده، ترکیبی از سنگهای 50 میلیمتری و قیر است و معمولاً برای زهکشی استفاده میشود.
2. آسفالت سرد
آسفالت سرد به نوعی از آسفالت گفته میشود که مواد تشکیل دهنده آن مانند قیر و مصالح سنگی در دمای محیط باهم ترکیب میشوند؛ هر چند که گاهی لازم است که بعضی از مواد آن، برای ترکیب بهتر گرم شوند.
برای تولید این نوع از آسفالت به جای قیر مصنوعی، قیر طبیعی یا گیلسونایت از قیرابه یا قیرهای محلول استفاده میشود که نیازی به گرم کردن ندارند. مهمترین مزیت این آسفالتها در مقایسه با آسفالت گرم، حمل در مسافتهای طولانی و امکان انبار کردن آنهاست.
«لازم به ذکر است که این نوع از آسفالتها برای کاربردهای روسازی مورد استفاده قرار میگیرند؛ در نتیجه برای مسیرهایی با ترافیک سنگین مناسب نخواهند بود.»
3. آسفالت حفاظتی
همانگونه که از نام این ماده، مشخص است، آسفالت حفاظتی نوعی آسفالت است که برای حفاظت از یک ناحیه خاص استفاده میشود. این نوع آسفالت مقاومت زیادی ندارد و برای صنعت راهسازی مناسب نیست و گاهی از آن به عنوان رویه محافظتی بتن آسفالتی استفاده میکنند.
آسفالت حفاظتی معمولاً دو لایه بوده و دارای 12 میلیمتر ضخامت است.یکی از مهمترین مزایای آن این است که در زمان تولید، از قیر استفاده نشده و برای اجرا به تجهیزات کمی نیاز دارد؛ به همین دلیل بسیار مقرونبهصرفه است.
آسفالت محافظتی خود میتواند به چند دسته اصلی تقسیم شود:
- تک لایه
- چند لایه
- پیش اندود سرد
- تک کت Tack Coat
- سیل تک seal coat
- پریم کت prime coat
- آسفالت حفاظتی ردمیکس Road Mix
کاربرد آسفالت چیست؟
آسفالت به دلیل برخورداری از ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفرد، در موقعیتها و صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمترین ویژگیهای این ماده، حالت کشسانی بودن آن در زمان قرار گرفتن در معرض حرارت است.
به عبارتی دیگر، زمانی که دمای آسفالت بالا میرود، قدرت چسبندگی آن به شکل حیرت آوری افزایش پیدا میکند. این ماده برای نخستین بار در کشور پاکستان و برای آب بندی مخازن آبانبارهای آجری استفاده شد؛ اما به مرور زمان، استفاده از آن در خاورمیانه رواج پیدا کرد و در نهایت به مادهای اصلی و بدون جایگزین تبدیل شد. برخی از مهمترین کاربردهای انواع آسفالت را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- افزایش مقاومت سازهها
- استفاده به عنوان نمای سدهای آب
- عایقکاری مخازن آب، آبانبارها، سرویس بهداشتیها و…
- پوشش سطح جادهها و ممانعت از نفوذ آب و ناهموار شدن آن
- عایق کردن پشتبامها؛ هرچند که این ماده برای این کار، وزن بالایی داشته و امروزه جای خود را به ایزوگام داده است.
- و…
عوامل موثر در قیمت آسفالت چیست؟
عوامل و فاکتورهای مختلفی میتوانند در تعیین قیمت آسفالت مؤثر باشند که مهمترین آنها عبارتند از:
- درصد مواد
- هزینههای حملونقل
- نوع آسفالت
- دانهبندی شن و ماسه
- کیفیت مواد اولیه آسفالت
- نوع قیر استفاده شده در آسفالت
- حجم و مقدار آسفالت
«برای انتخاب آسفالت مناسب، نیاز است به مواردی مانند میزان ترافیک در ناحیه، نوع خاک، میزان بار و فشار وارد شده به آسفالت، روند اجرای کار، شرایط آب و هوایی و… توجه ویژهای داشته باشید.»
در مبحث بعدی به معرفی تراشه آسفالت و ویژگی های آن میپردازیم. اگر میخواهید از نحوه ساخت و استفاده تراشه آسفالت مطلع شوید در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
تراشه آسفالت
تراشه آسفالت، یک نوع آسفالت است که بیشتر برای روسازی استفاده میشود و جایگزین بسیار خوبی برای آسفالت معمولی است. این تراشه ترکیبی از سیمان، قیر و از تراشه های سنگی کوچک تشکیل شده است.
بر خلاف آسفالت معمولی، تراشه آسفالت از سنگریزه هایی که به وضوح در سطح جاده دیده میشوند ساخته شده است.یکی از ویژگی های اصلی تراشه آسفالت دوام آن است.
تکه های سنگ موجود در این نوع آسفالت نه تنها استحکام جاده را افزایش میدهد بلکه آن را در برابر ترک خوردگی و جلوگیری از ایجاد چاله نیز مقاوم میکند.
علاوه بر این، بافت ایجاد شده توسط این تراشه ها کشش آسفالت را بهبود میبخشد و آن را برای وسایل نقلیه و عابران پیاده ایمن تر میکند و جلوگیری از لغزندگی جاده ها برای خودروها باعث کاهش تصادفات میشود.
یکی دیگر از مزایای استفاده از تراشه آسفالت مقرون به صرفه بودن آن است. در مقایسه با سایر گزینههای آسفالت کاری مانند آسفالت کاری معمولی مقرون به صرفهتر است و در عین حال طول عمر طولانی تری را ارائه میدهد.
اما آسفالت معمولی یا آسفالت رگلاژی یکدست تر و زیبا تر از تراشه آسفالت هستند. هنگامی که تراشه آسفالت توسط یک پیمانکار باتجربه به درستی اجرا شود، تراشه آسفالت میتواند طول عمر قابل توجهی از 10 تا 15 سال یا حتی بیشتر با تعمیر و نگهداری منظم داشته باشد.
این ویژگی باعث میشود که هم برای مسیرهای مسکونی و هم برای پارکینگ های تجاری بهترین انتخاب باشد. اگر به دنبال گزینهای مقرون به صرفه و در عین حال بادوام هستید استفاده از تراشه آسفالت را به عنوان اصلی ترین گزینه برای پروژه بعدی خود در نظر بگیرید.
تراشه آسفالت چگونه ساخته میشود؟
تراشه آسفالت، به عنوان قیر و تراشههای بدست آمده از آسفالتی از توسط دستگاه ویرتگن خورد شده است شناخته میشود، این تراشه یک ماده روسازی محبوب است، که راه حلی بادوام و مقرون به صرفه برای پیادهرو ها، جاده ها و پارکینگ ها ارائه میدهد.
فرآیند تولید تراشه آسفالت شامل چندین مرحله است. ابتدا آسفالت مایع داغ روی سطح پاشیده میشود تا یک لایه پایه جامد ایجاد شود.
در مرحله بعد، سنگ ها یا تراشه های کوچک به طور مساوی روی آسفالت در حالی که هنوز گرم است پخش میشود که نمای یکدستی را به وجود آورد. این تراشهها به سطح چسبنده میچسبند و یک روکش ایجاد میکنند.
برای افزایش دوام و طول عمر آن، ممکن است قبل از ریختن تراشههای بیشتر، لایههای اضافی آسفالت مایع در بالای لایه اولیه اعمال شود. این کار کمک میکند تا همه چیز به هم متصل شود و استحکام بیشتری برای مقاومت در برابر ترافیک سنگین و شرایط آب و هوایی سخت اضافه کند.
علاوه بر این، تراشه آسفالت که با ویژگی منحصر به فرد به دلیل بافت سخت خود، مقاومت عالی در برابر لغزش را ارائه میدهد. حتی در شرایط آب و هوایی مرطوب که ممکن است انواع دیگر روسازی ها لغزنده شوند، کشش و چسبندگی را بهتری برای وسایل نقلیه فراهم میکند.
از نظر نیاز به تعمیر و نگهداری، حفظ سطح تراشه آسفالت در مقایسه با سایر گزینه ها مانند بتن یا شن نسبتا آسان است. با تمیز کردن منظم و مداوم مواد زائد مانند برگ و کثیفی را از سطح پاک کنید، آب پاشیدن به تراشه آسفالت باعث مقاومت بیشتر در برابر اشعه ایکس خورشید و باعث میشود که این روسازی دیرتر ترک بردارد.
اگر برای پروژه مسکونی خود به مواد نیاز داشته باشید یا برای پروژههای بزرگتر مانند ساخت و ساز جاده یا بازسازی پارکینگ به خدمات نصب حرفهای نیاز داشته باشید.
مزایای استفاده از تراشه آسفالت چیست؟
از مزایای مهم تراشه آسفالت مقرون به صرفه بودن آن است. تراشه آسفالت یک گزینه مقرون به صرفه در مقایسه با سایر مصالح روسازی مانند بتن است. این ویژگی تراشه آسفالت را به گزینهای محبوب برای پروژه های مسکونی و تجاری تبدیل میکند.
تراشه آسفالت علاوه بر دوام و مقرون به صرفه بودن، چسبندگی عالی را نیز ارائه میدهد. بافت سطح ناهموار از لغزش جلوگیری میکند و آن را برای وسایل نقلیه و عابران پیاده ایمن تر میکند.
علاوه بر این، تراشه آسفالت نگهداری آسانی دارد. تمیز کاری منظم و پاشش آب میتواند به افزایش بیشتر عمر آن کمک کند. با حداقل نگهداری مورد نیاز، میتوانید یک سطح صاف و بدون ترک خوردگی را برای مدت زمان طولانی داشته باشید.
استفاده از تراشه آسفالت به تمیز ماندن و نگهداری محیط زیست کمک بسیار زیادی میکند. تراشه آسفالت از مواد بازیافتی مانند سطوح جادههای قدیمی یا مواد ساختمانی استفاده نشده با استفاده از دستگاه ویرتگن ساخته میشود که باعث کاهش دور ریز آسفالت در محلهای دفن زباله میشود.
چگونه از تراشه آسفالت استفاده کنیم؟
هنگامی که صحبت از استفاده از تراشه آسفالت میشود، راههای مختلفی وجود دارد که میتوان از آن استفاده کرد. یکی از رایجترین کاربردها، آسفالت کاری معابر و پارکینگها است. تراشههای کوچک و زاویهدار سطحی بادوام و مقاوم ایجاد میکنند که میتواند ترافیک سنگین را تحمل کند.
روش دیگر استفاده از تراشه آسفالت برای تعمیر ترک خوردگی یا تعمیر سطوح آسفالت موجود است. اگر در جاده یا پیاده رو خود ترک یا چاله دارید، استفاده از یک لایه تراشه آسفالت میتواند به پر کردن این شکافها و ایجاد سطحی صاف و یکدست کمک کند.
تطبیق پذیری تراشه آسفالت با تمامی دماها و شرایط محیط زیستی آن را به یک انتخاب محبوب برای پروژههای مختلف در اطراف خانه یا املاک تجاری تبدیل میکند. چه به دنبال آسفالت کردن مسیر، تعمیر سطوح موجود، افزودن عناصر تزئینی یا بهبود محوطه سازی خود باشید، تراشه آسفالت دوام بسیار خوبی را ارائه میدهد.
تراشه آسفالت را از کجا بخریم؟
وقتی نوبت به خرید تراشه آسفالت میرسد، چند گزینه در دسترس است. یکی از اولین مکانهایی که میتوانید بررسی کنید، شرکتهای تامین کننده ساخت و ساز است. این فروشگاهها اغلب مواد مختلف روسازی از جمله آسفالت را تولید و به محل مورد نظر انتقال میدهند.
گزینه دیگر این است که با پیمانکاران ساخت آسفالت یا شرکتهای روسازی در منطقه خود تماس بگیرید. متخصصان آسفالت کاری در سایت اهورا آسفالت بهترین توصیهها را در مورد بهترین نوع آسفالت مورد نیاز شما به شما میدهند.
به یاد داشته باشید، هنگام خرید تراشه آسفالت، مهم است که عواملی مانند کیفیت، قیمت و نحوه تحویل را در نظر بگیرید. که با توجه به این گزینه ها راهسازی راه کوشا آسفالت را به بهترین گزینه برای شما تبدیل میکند.
فرآیند 9 مرحله ای آسفالت کاری توسط پیمانکاران راه کوشا
آیا در آینده ای نزدیک برای یک پروژه روکش آسفالت برنامه ریزی می کنید؟ بنابراین مهم است که بدانیم نصب آسفالت می تواند یک فرآیند بسیار پیچیده باشد. در حالی که نصب آسفالت خود به زمان زیادی نیاز ندارد، فرآیندهای طراحی، تخریب و آماده سازی ممکن است.در مجموع، 9 مرحله متمایز در نصب روسازی آسفالت وجود دارد، و ما آنها را در مقاله شرکت راهسازی رایان برین راه کوشا تشریح کردهایم تا نمای کلی از نحوه عملکرد این فرآیند ایجاد کنیم.
مرحله 1: سطح را طراحی کنید
ما در Bituminous Roadways از فناوری GPS و نرم افزار اتوکد برای بررسی، طراحی و آماده سازی سایتهای پروژه با خطای طراحی کمتر از یک اینچ در کل سایت استفاده میکنیم. برای یادگیری همه چیز در مورد نحوه عملکرد این فرآیند، وبلاگ ما را در مورد استفاده از فناوری GPS برای کارآمدتر کردن روکش آسفالت بررسی کنید.
مرحله 2: تخریب
وقتی طراحی پروژه به پایان رسید، به سمت تخریب می رویم. چه در حال حاضر روسازی آسفالت، بتن یا سنگفرش در منطقه وجود داشته باشد، باید آنها را حذف کرد تا بتوانیم زیرپایه و روسازی را بعداً نصب کنیم. بعد از اینکه سطح موجود را تخریب کردیم، اگر آسفالت قدیمی باشد، زباله ها را حذف میکنیم، آن را در یکی از کارخانههای آسفالت خود بازیافت میکنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اقداماتی که برای دوستدار محیط زیست انجام می دهیم، بررسی کنید چگونه یک شرکت آسفالت میتواند پایدار باشد؟
مرحله 3: درجه بندی
درجه بندی بسیار مهم است زیرا به روسازی تمام شده اجازه میدهد تا به زهکشی مناسب آب دست یابد، که به جلوگیری از خراب شدن زودرس کمک میکند. درصد درصد مناسب از پروژهای به پروژه دیگر بر اساس مکان، چشم انداز و عوامل دیگر متفاوت است.
مرحله 4: آماده سازی و نصب زیرپایه
اگرچه ممکن است هرگز آن را نبینید، اما زیرپایه زیر هر نصب روسازی آسفالتی مهمترین جزء آن است.
زیرپایه درست تهیه شده بسیار مهم است زیرا:
سدی برای محافظت در برابر یخبندان ناشی از ذوب و یخ زدگی ایجاد میکند.
سطحی پایدار ایجاد میکند که قادر به پشتیبانی از روسازی جدید و بار ترافیکی پیش بینی شده آن است.
یک تکیه گاه ضخیم، فشرده و پایدار برای جاده یا پارکینگ فراهم میکند تا دوام طولانی مدت آن را بهبود بخشد.
زیرپایه سنگدانه با استفاده از سنگهای خرد شده یا آسفالت بازیافتی یا بتن از پروژه های دیگر بسته به شرایط تهیه میشود. الزامات پروژه و بار ترافیکی پیش بینی شده به تعیین نحوه آماده سازی پایه کمک میکند.
مرحله 5: مفاصل اتصال، انتقال، و مهار
اکثر تاسیسات روسازی آسفالتی جادهها، پارکینگ ها یا راهروهای موجود را به هم متصل میکنند و معمولاً حاشیه ها و پیاده روهای مجاور نیز وجود دارد. هنگام نصب آسفالت باید ارتباط بین روسازی جدید و سازه های روسازی شده موجود را هموار کنیم.
برای انجام این کار، انتقال صاف و بدون درز بین اتصالات لب به لب ایجاد میکنیم و با انجام تعمیرات پیادهرو و حاشیه، ارزش قابل توجهی به هر پروژهای که انجام می دهیم اضافه میکنیم. اتصالات لب به لب در هر جایی که روسازی جدید با آسفالت یا بتن قدیمیتر برخورد میکند وجود دارد و باید تا حد امکان بدون درز باشد تا اطمینان حاصل شود که رانندگان یا عابران پیاده تفاوت بین سطوح را تشخیص نمیدهند. درجه بندی مناسب نیز برای اطمینان از زهکشی کارآمد آب مهم است.
مرحله 6: نصب دوره پایه
لایه پایه لایهای از سنگدانه ها و بایندر است که بسته به پروژه و نیازهای آن دقیقاً در بالای زیرپایه یا بستر فشرده قرار میگیرد. پس از پخش مواد، آن را فشرده میکنیم تا استحکام و پایداری بیشتری برای روسازی آسفالتی که در بالای آن قرار میگیرد، فراهم کنیم.
مرحله 7: نصب دوره پوشیدن
کورس سایش که به آن کورس سطحی نیز گفته میشود، لایه روسازی آسفالت سطحی است که برای تحمل بار ترافیکی و مقاومت در برابر سایش و پارگی محیطی طراحی شده است. این لایه از سنگدانههای کوچک، شن و ماسه و آسفالت مایع (بایندر) تشکیل شده است و این همان چیزی است که وقتی به جاده ها و پارکینگ ها نگاه میکنیم میبینیم.
مرحله 8: فشرده سازی
هنگامی که تمام آسفالت را نصب کردیم، زمان فشرده سازی و صاف کردن سطح است. تراکم برای اتصال ایمن سنگدانههای روکش شده با آسفالت به یکدیگر کار میکند، که به روسازی تمام شده اجازه میدهد تا به پایداری لازم برای مقاومت در برابر تغییر شکل در طول زمان دست یابد.تراکم همچنین تضمین می کند که تکههای کوچک سنگدانه در سطح جدید و صاف نچسبد و با کاهش نفوذپذیری به بهبود دوام طولانی مدت روسازی کمک میکند.
مرحله 9: Striping و انطباق ADA
در نهایت، ما خط کشیهای سطح جاده و نوارهای رومبل لازم را به جادههایی که به آنها نیاز دارند اضافه میکنیم. برای پارکینگها، طبق قانون آمریکاییهای دارای معلولیت (ADA)، نوارهای پارکینگ و علامتهای دسترسی اضافه میکنیم.
جادههای آسفالت: پیمانکاران روسازی آسفالت رایان برین راه کوشا کرج در تمامی شهرهای ایران
هنگامی که به خدمات روکش آسفالت ممتاز نیاز دارید، به جادههای قیری در Mendota Heights، MN نگاه نکنید! ما چندین کارخانه آسفالت را در سراسر ایران کار میکنیم. ما بیش از 15سال با افتخار به این کشور خدمت کردهایم.
آسفالت کاری سراسر کشور
شرکت راهسازی رایان برین راه کوشا یک مجموعه خدماتی با بیش از 15 سال تجربه کاری در زمینه اجرای آسفالت، اجرای قیرگونی، جدول بندی در تمامی مناطق و نواحی سراسر ایران است که با در اختیار داشتن کادر مجرب و حرفهایی تا کنون پروژههای کاری فراوانی را با موفقیت انجام داده است.
دیدگاه خود را بنویسید