پروژه آسفالت کاری مرغداری برکت قزوین با متراژ 1560 متر توسط تیم راهسازی رایان برین راه کوشا در تاریخ 1401/02/20 انجام شد. در این پروژه از آسفالت کوبیده برای روسازی محوطه استفاده شده است.

مراحل انجام آسفالت کاری


زیرسازی با اکیپ دستی

یکی از مراحل ساخت راه‌ها و جاده‌ها زیرسازی آسفالت است. قبل از آسفالت کردن راه‌ها باید شرایط محل را به خوبی ارزیابی کرد و بعد آسفالت اجرا شود تا از اسیب زدن به ان جلوگیری شود و آسفالت بتواند در مدت زمان طولانی، کارایی لازم را داشته باشد و دچار ترک یا فرورفتگی نشود. زیرسازی آسفالت جاده‌ها، راه ها و خیابان‌ها با ماشین الات گریدر و غلتک انجام می‌شوند. مصالحی که در زیرسازی استفاده می‌شود شامل مخلوط و بیس و قلوه سنگ و سیمان و آهک ودیگر مصالح است. از انجایی که زیرسازی نقش اساسی در پروژه‌های جاده سازی و راهسازی دارد و از مهم‌ترین عملیات‌هایی است که پیمانکاران راه و ساختمان ان را اجرا می‌کنند یک شرکت پیمانکاری باید در تمامی زمینه‌های شناخت و محاسبه عملیات در زیرسازی تخصص کافی و اطلاعات ویژه داشته باشند.

مراحل زیرسازی آسفالت

در دنیای امروز بیشتر راه‌ها از دو بخش زیرسازی و روسازی تشکیل می‌شوند. در راهسازی بدنه اصلی راه و جاده از شن و ماسه ساخته شده است و زیرسازی آسفالت دارای دو لایه زیراساس و اساس راه می‌باشد. مراحل زیرسازی آسفالت شامل:

  • ابتدا باید با خاکریزی و خاکبرداری پستی و بلندی‌های محل مورد نظر را از بین برد.
  • دمای هوا در زمان اجرای زیرسازی آسفالت در محل مورد نظر نباید بیش از اندازه سرد یا مرطوب باشد.
  • با توجه به شرایط اب وهوایی و شرایط سطح مورد نظر و مقدار و نوع قیری که مصرف می‌شود باید یک لایه قیر با ویسکوزیته کم، برای افزایش چسبندگی سطح آسفالت به زمین استفاده شود.
  • اگر سطح زیرین از قبل آسفالت شده است، اول باید سطح آسفالت کامل تمیز و خشک شود تا آسفالت جدید بتواند به سطح قبلی چسبندگی لازم را پیدا کند.

پیمانکاران شرکت رایان برین راه کوشا نکات لازم و ضروری مثل میزان رطوبت، مقاومت در مقابل ضربه، صیقلی شدن و سایش و هم چنین استحکام و میزان قدرت پیوند با قیر توجه لازم را دارند.

جارو کردن سطح قبل از آسفالت کاری

معابر مورد نظر را از هر نوع پستی بلندی، گرد و غبار، گل و لای و مواد خارجی پاکسازی کرد. جالب است بدانید که این کار با استفاده از هوای فشرده و یا جاروهای مکانیکی انجام می‌‌شود. ما در مجموعه‌ی  رایان برین  این اقدامات را قبل از اجرای اسفالت انجام می‌دهیم.

قیر پاشی

 یکی دیگر از مراحل اجرای آسفالت کاری و آسفالت، قیرپاشی است که توسط دستگاه قیرپاش روی سطحی که در مرحله قبل با استفاده از سنگریزه و شن آماده شد، قیر پاشیده می‌شود که علاوه بر پر شدن منافد و ایجاد سطحی یکدست، باعث چسبندگی بهتر آسفالت نیز می‌گردد. انجام این مرحله نیز نیازمند دقت، دمای خاص و رعایت استانداردهای لازم است.

مرحله آسفالتکاری

پس از انجام آماده سازی سطح و پاشیدن قیر، نوبت به مرحله اصلی این عملیات می‌رسد که این بخش خود در دو مرحله انجام می‌شود که ابتدا مقداری از آسفالت با استفاده از دستگاه فینیشر روی سطح آماده شده پخش می‌گردد که این لایه آستر نام دارد و سپس، لایه دوم به نام روکش اصلی نیز بر روی آستر کار، قرار گرفته و برای مرحله پایانی آماده می‌شود.

مراحل اجرای آسفالت گرم

متریال آسفالت با توجه به نوع کاربرد و نحوه مخلوط سازی، در سه نوع آسفالت گرم، سرد و حفاظتی دسته بندی می‌شود که اجرای هر یک شامل مراحلی است که مراحل اجرای آسفالت گرم از قرار زیر می‌باشند:

  • زیرسازی سطح: رفع ناهمواری‌ها، انجام مسطح سازی و حذف گرد و غبار، اولین مرحله برای اجرای آسفالت گرم است و انجام این بخش از مراحل اجرای آسفالت و آسفالتکاری چه روی لایه اساسی یا زیر اساسی، بسیار لازم و با اهمیت می‌باشد.
  • پریمکت: قبل از آسفالت لازم است لايه ای قير بر روی در سطح زیرسازی شده و شنی خیابان یا جاده پخش شود که اين قير با نفوذ به داخل منافذ و حفره میان مصالح، موجب يكپارچگی سطح و استحکام شن و سنگریزه های بستر می‌شود و چسبندگي آسفالت را به لایه های زیرین، افزایش می‌دهد.
  • تک کت: این مرحله نیز شامل پخش یک لايه‌ نازك قير روی سطوح آسفالت يا بتن است که باعث چسبندگی آسفالت به لایه‌های زيرين آن خواهد شد.
  • اجرای آسفالت: در این مرحله، آسفالت گرم را تحت دمایی خاص و به صورت دستی و مکانیزه، روی سطوح از پیش آماده شده پخش و سپس با غلتک، فشرده می‌کنند.

 آسفالت گرم و کاربرد آن

آسفالت گرم به نوعی از انواع مختلف آسفالت اطلاق می‌گردد که به صورت گرم و پخته با قیر مخلوط می‌شود و برای پخش و متراکم سازی آن نیز باید به شکل گرم مورد استفاده قرار گیرد. این نوع از آسفالت ها یکی از پرکاربردترین و آشناترین انواع اندود مصرفی برای آسفالت سازی معابر و راه‌ها است. اصولا ۹۰ درصد این عایق را مصالح سنگی تشکیل می‌دهد، از این رو می‌توان گفت که مصالح سنگی موجود در این لایه می تواند تاثیر بسزایی در کیفیت آسفالت گرم مورد نظر داشته باشد.

شرکت راهسازی رایان برین راه کوشا یک مجموعه خدماتی با بیش از 15 سال تجربه کاری در زمینه اجرای آسفالت، اجرای قیرگونی، جدول بندی در تمامی مناطق و نواحی سراسر ایران است که با در اختیار داشتن کادر مجرب و حرفه‌ایی تا کنون پروژه‌های کاری فراوانی را با موفقیت انجام داده است.