پروژه آسفالتکاری هشتگرد تهراندشت با متراژ  3000 متر توسط شرکت راهسازی رایان برین راه کوشا، زیرسازی دو لایه، یک لایه مخلوط 10سانتی متری و یک لایه بیس 10سانتی متری در تاریخ 1403/01/16 انجام شد و سپس آسفالتکاری در تاریخ 1403/01/19 با استفاده از تراشه آسفالت مرغوب انجام شده است. در این پروژه از آسفالت کوبیده برای روسازی محوطه استفاده شده است. و تمامی مراحل زیرسازی، قیرپاشی، آسفالت کاری و غلتک زنی آسفالت گرم و زیباسازی توسط 10 نیرو آسفالتکار باتجربه و حرفه‌ای انجام شده است.

بستر سازی در راهسازی

آماده سازی مسیری که قرار است روی آن راه ساخته شود ابتدا باید آن مسیر را از خاک های نباتی و خاک هایی که کیفیتی پایین دارند همچنین، گل و لای موجود در آن مسیر را برداشته و کاملا یکدست و بدون هیچ چیز اضافه ای باشد. بعد از آن نوبت به مرحله تراکم سازی رسیده و باید خاک موجود در بستر راه را به طور کامل و اساسی تراکم دهیم.
در علم راهسازی به انجام عملیات پاک سازی راه از خاک های نباتی، عملیات دکاپاژ گفته می شود و در اصلاحات فنی هم به همین نام معروف است. لازم است بدانید این پاک سازی مسیر باید تا 10 سانتی متر انجام شود و در صورتی که بیش از این مقدار باشد دارای ضوابط خاص خود است.

عملیات تراکم سازی راه

در این مرحله با استفاده از ماشین آلات راه سازی، ابتدا کل مسیر را آب پاشی کرده و بعد از آن با غلتک زنی، شروع به تراکم سازی راه می کنیم. این که چه اندازه عملیات تراکم سازی را انجام دهیم بستگی به نوع خاک و نوع جاده ای که در حال ساخت است دارد. اما لازم به ذکر است که بعد از انجام عملیات تراکم سازی باید توسط آزمایشگاه نمونه ای برداشت شده و آزمایش شود.
اگر این نمونه آزمایش شد و جواب آن بیانگر صد در صد تراکم بود به ادامه عملیات راه سازی
می پردازیم، در غیر این صور، یعنی اگر جواب آزمایش آن نمونه آزمایش شده صد در صد نبود، باید باز هم عملیات تراکم سازی را ادامه داده و نمی توان به مرحه بعدی ساخت راه رفت. آزمایش نمونه تراکم را تا زمانی انجام می دهیم که به تراکم صد در صد برسد.
البته نکته قابل ذکر این است که بسته به نوع راه که قصد داریم بسازیم این درصد تراکم سازی خاک متفاوت بوده و در بعضی از راه ها درصدی کم تر از صد در صد را مد نظر داریم، پس همیشه بدانید چه نوع راهی را می سازید چون هر راه دارای ضوابط خاص خود می باشد.

خاک ریزی و خاک برداری

مرحله بعد از تراکم سازی راه انجام عملیات خاک ریزی یا خاک برداری است. برای یکسان کردن نقاط مسیر در نقشه توپوگرافی لازم است که هر نقطه که داری ارتفاع بیش تر از بقیه نقاط است عملیات خاک برداری را در آن نقطه انجام دهیم و همچنین اگر نقطه ای دارای ارتفاعی کم تر از همه نقطه های دیگر اس، برای آن نقطه عملیات خاک ریزی را انجام دهیم. با این کار تا حد متناسبی ارتفاع تمام نقاط جاده تقریبا یکسان بوده و جاده ای مناسب خواهیم ساخت.
اما در این نوع عملیات ها نکته های زیادی هست که باید حتما رعایت شوند. یکی از این نکته ها این است که باید سعی کنیم مقدار خاک برداری ما بیش تر از مقدار خاک ریزی ما باشد زیرا برای هر مقداری خاک ریزی هزینه اضافی خرید خاک را هم باید پرداخت کنیم پس علم مهندسی توصیه می کند سعی کنیم نقاط خاک برداری ما بیش تر از نقاط خاک ریزی باشد.

اما نکته های این عملیات به همین جا ختم نشده و باید بگویم که برای اقتصادی شدن پروژه و بالا نرفتن هزینه ها باید سعی کنیم هر مقداری از خاک را که در عملیات خاک برداری برداشته ایم را، برای عملیات خاک ریزی استفاده کرده و دیگر نیازی به خریداری خاک مجدد نداشته باشیم.

در بین تمامی مهندسان رایج است که سعی بر این دارند که نقاط خاک برداری بیش تری نسبت به نقاط خاک ریزی، داشته باشند چون از چند لحاظ برای صرفه جویی در هزینه ها بسیار مناسب است. اما این نکته به این دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است که در صورت نیاز به خاک مجدد برای عملیات خاک ریزی علاوه بر افزوده شدن هزینه خاک باید هزینه حمل و نقل و همچنین محل نگه داری را هم به آن اضافه کنیم.

استفاده از تکنولوژي قیرپاشی در جاده سازی به علت منعطف بودن

نقطه ذوب قیر پایین است :بسیار قابل قدردانی است که تکنولوژی قیرپاشی دارای نقطه ذوب مطلوبی است که به آسانی به پوشش سطح و مقاومت در برابر سایش کمک می کند. نقطه ذوب قیر نباید خیلی زیاد باشد تا در هنگام روسازی به راحتی ذوب شود. در عین حال، تکنولوژی  قیر دارای نقطه ذوب است که اجازه نمی دهد جاده ریخته گری شده در دمای بالا ذوب شود و تغییر شکل دهد. در مناطق با دمای بالا، همراه با این کیفیت قیر، ترکیب سنگدانه ها به پوشاندن اثر دمای زیاد کمک می کند.

تکنولوژي قیرپاشی  می تواند تحت بازیافت قرار گیرد :از آنجایی که نقطه ذوب قیر مطلوب است، می توان آن را به حالت اولیه خود ذوب کرد. به این فرآیند بازیافت آسفالت می گویند. قطعات سفالت پاره شده به جای فرستادن به محل های دفن زباله به کارخانه بازیافت برده می شوند. این مخلوط بازیافتی قابل استفاده مجدد است. در صورت لزوم، قیر قدیمی را با قیر جدید و سنگدانه های جدید مخلوط می کنند تا مخلوط دوباره زنده شود. ین کار باعث میشود در مصرف قیر صرفه جویی شود و دوباره از این قیر های دور ریختنی استفاده مجدد شود.لازم به ذکر است ساخت قیر جدید و تازه آلایندگی هایی به همراه دارد بنابرین بازیافت آن باعث کاهش آلایندگی میشود. اطلاعات بیشتر در سایت ahmadikheybar  موجود است.

مزایای استفاده از تراشه آسفالت چیست؟

از مزایای مهم تراشه آسفالت مقرون به صرفه بودن آن است. تراشه آسفالت یک گزینه مقرون به صرفه در مقایسه با سایر مصالح روسازی مانند بتن است. این ویژگی تراشه آسفالت را به گزینه ای محبوب برای پروژه های مسکونی و تجاری تبدیل می‌کند.
تراشه آسفالت علاوه بر دوام و مقرون به صرفه بودن، چسبندگی عالی را نیز ارائه می‌دهد. بافت سطح ناهموار از لغزش جلوگیری می‌کند و آن را برای وسایل نقلیه و عابران پیاده ایمن تر می‌کند.





علاوه بر این، تراشه آسفالت نگهداری آسانی دارد. تمیز کاری منظم و پاشش آب می‌تواند به افزایش بیشتر عمر آن کمک کند. با حداقل نگهداری مورد نیاز، می‌توانید یک سطح صاف و بدون ترک خوردگی را برای مدت زمان طولانی داشته باشید.

استفاده از تراشه آسفالت به تمیز ماندن و نگهداری محیط زیست کمک بسیار زیادی می‌کند. تراشه آسفالت از مواد بازیافتی مانند سطوح جاده های قدیمی یا مواد ساختمانی استفاده نشده با استفاده از دستگاه ویرتگن ساخته می‌شود که باعث کاهش دور ریز آسفالت در محل های دفن زباله می‌شود.

آسفالتکاردر سراسر کشور

شرکت راهسازی رایان برین راه کوشا یک مجموعه خدماتی با بیش از 15 سال تجربه کاری در زمینه اجرای آسفالت، اجرای قیرگونی، جدول بندی در تمامی مناطق و نواحی سراسر ایران است که با در اختیار داشتن کادر مجرب و حرفه‌ایی تا کنون پروژه‌های کاری فراوانی را با موفقیت انجام داده است.